Kreativt skrivande

5 nycklar till lusten att skriva

- en gammal idé blir en ny skrivarkurs!

Kreativt skrivande är ett fantastiskt verktyg för idéutveckling, reflektion och inspiration. Roligt, utvecklande och lekfullt. 

Här får du veta mer om . . . 

  • Skrivarkurser för privatpersoner, föreningar och arbetslatser.


  • Fortbildningar/utbildningar i kreativt skrivande som verktyg för till exempel pedagoger, terapeuter, redaktörer, processledare.


  • Skrivcoachning och lektörssläsning för dig som skriver sköntlitterärt och vill  ta ditt skrivande vidare.


  • Författarbesök som kan handla både om läsande och skrivande. 


  • Om henne talar vi inte - min roman som du kan beställa till specialpris och läsa första kapitlet ur här. 
  fullsizeoutput_c2e
  5 nycklar till lusten att skriva (3)
  images-10
  BraAttHaTillHands (kopia)
  IMG_4258
  BildCollage5nycklar
  Poem_IMG_6104 (kopia)
  IMG_3014
  2b-Oväntade ordpar,JPEG

  Som författare och skrivpedagog håller jag kurser i skönlitterärt skrivande, coachar författare, och arbetar med kreativt skrivande som metod för utveckling av idéer och grupper.

  – Fredrik och jag har en son tillsammans. Emm gjorde en paus. Han heter Joel, och just nu står han där borta i baren. Ser  du?
     – Byggjobbaren? Gunilla lutade sig framåt.
     – Ja. Han blev … hur ska jag säga … han blev kvar i Sverige.

  Ett nät av lögner och tystnad vävs runt sanningen om varför Emm Sand lämnar familjen och sin fyraårige son. När hon återvänder för att söka upp honom blir mötet både omtumlade och omvälvande. Joel är inte längre pojken i hennes drömmar, och familjefernissan krackelerar när tystnaden bryts. 

  "Om henne talar vi inte är en spännande, intressant och välskriven romandebut. En bok med driv och stark närvaro. Här finns inga hjältar, inga enkla svar på svåra frågor, men både värme och glädje samtidigt som berättelsen är provocerande. Boken ger en wow-känsla, och det går inte att förhålla sig oberörd.”
                                                                                                 
  ​Ann Ljungberg, författare och lektör

  ​Boken är på 275 sidor, inbunden och med skyddsomslag. Omslaget och formgivningen är gjord av Annsofi Eriksson Petrini.  

  Romanen finns att köpa i bokhandlar, på Adlibris, Bokus och hos andra återförsäljare (cirkapris 220 kr.). Den går också att låna på bibliotek och finns som e-bok.

  Beställ boken direkt från mig för 100 kr + porto
  Jag signerar gärna om du vill!  
  Du får en faktura och kan betala via Swish eller till bankgiro.

  Fyll i och skicka beställningen här nedanför!

  I november 2016 släpptes min debutroman Om henne talar vi inte (Bokförlaget Axplock).  

  ​Jag är tidigare publicerad i novellantologin Om ett lejon, och har skrivit och medverkat med skönlitterära texter i ett stort antal läromedel på Liber förlag. 

  Nu har jag varit på författarbesök i 12 bokcirklar, och det är alltid lika roligt, spännande och givande! 

  Vill din bokcirkel läsa Om henne talar vi inte, så kommer jag gärna till er! Är du inte själv inte med i en bokcirkel, men känner någon som är det, tipsa gärna!

  Jag kommer gratis till bokcirklar som köper Om henne talar vi inte direkt från mig eller via bokhandel /nätbokhandel. En förutsättning är att vi antingen ses högst 10 mil från Mariefred, eller att ni betalar körersättning. Erbjudandet gäller cirklar som köper minst sex böcker. Skulle ni vara färre personer i din cirkel, hör av dig ändå!

  Bokpriset för cirklar är 100 kr/bok (inbunden).

  Vilken typ av föredrag önskar du?
  ​Mina föredrag beror på uppdragsgivarens önskemål, men jag samtalar gärna med åhörarna och delar reflektioner och erfarenheter. Det brukar bli mest givande.

  Några exempel på föredrag 

  • Föredrag och boksamtal utifrån romanen "Om henne talar vi inte".  Kan till exempel handla om frivilliga och ofriviliga separationer, familjehemligheter, psykisk ohälsa och bakgrunden till romanen.
  • Föredrag på temat psykisk ohälsa och medberoende.
  • Föredrag och samtal/worskhop om skrivande och att väga följa sina drömmar. 


  Några exempel på författarbesök
  Studieförbundet Vuxenskolan - Föredag om psykisk ohälsa och Om henne talar vi inte .  

  Mariefreds bibliotek - Föredrag om Om henne talar vi inte, workshop i kreativt skrivande, workshop på temat Skriv ditt liv (i samverkan med Multeum). 

  Gnesta bibliotek - Föredrag om Om henne talar vi inte.

  Kulturveckan i Arkhyttan - Föredrag om Om henne talar vi inte, workshop i kreativt skrivande.

  Länsbiblioteket Sörmland - Författarskola för ungdomar, (sommaren 2019).

  Malungs Folkhögskola - Föredrag öppet för allmänheten om Om henne talar vi inte,  två halvdagar kreativt skrivande med elever på allmän linje.

  Och så förstås alla de 12 bokcirklar jag besökt! 

  Mats Werner - författare m.m.
  Facebook 170110

  Nu har jag sträckläst andra hälften av Eva Stillings bok "Om henne talar vi inte" (Axplocks Förlag 2016) och andlöst lagt den ifrån mig. 
  Nu är klockan över midnatt och jag var egentligen dödstrött när jag kom hem från slottet men så tog jag upp boken...

  Svensk skönlitteraturs mest återgivna inledningsrad torde vara ur Strindbergs Hemsöborna:
  "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen."
  En annan av mina favoritinledningar – Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga":
  "Äntligen stod prästen i predikstolen.
  Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra och många söndagar förut."

  Förmågan att redan i en första mening fånga en läsares uppmärksamhet och nyfikenhet på fortsättningen avgör en författares framgång.
  "Januarinatten i Cochabambas utkanter luktade sopor och sur tobak. Vid ett bord inne på Club Café satt en klunga män och spelade kort. Den långhårige i panamahatt, han som just tömt de sista skummande dropparna ur sin flaska Pacena stoppade ännu en gång handen i byxfickan. Inte en peso!"

  En inledning värd att lägga till listan! Den fångade mig och höll mig fången i Evas märkliga familjetragedi, till slutet. Utan att tänka på det förrän nu efteråt har jag "läst" boken som en film, för texten förmedlar uppenbarligen bilder på samma sätt som när man läser Ingmar Bergmans böcker.

  Den familjesituation som boken beskriver är allmängiltig. De mänskliga frågorna och relationerna är i grunden inte främmande för någon av oss. Och de berör oss alla. Även om de yttre omständigheterna varierar.

  Historien utvecklas med spänningsmoment och cliffhangers och ju mer jag tänker på det, ju mer film ser jag!
  Kanske kan jag tycka att den metod huvudpersonen Maria väljer för att nalkas sin vuxne son känns lite väl komplicerad men boken lyckas ändå ge den trovärdighet och fyller den med en händelsekedja som gör att invändningarna faller.
  Person- och miljöbeskrivningarna är återigen filmiska. Språket är friskt och lättillgägligt. Det är som att läsa ett rent litterärt filmmanus – man är i det! Lever med i det!

  ​Denna bok är dömd till framgång!
  Läs den!

  Supersnippan -  Facebook-grupp med 76 000 följare. 
  Face book 170107
  Efter Bad Feminism och Flickorna har vi nu hunnit läsa ut ytterligare en bok under ledigheten, nämligen debutromanen Om henne talar vi inte.

  Boken handlar om Emm Sand som lever tillsammans med sin ungdomskärlek och deras fyraårige son. I längtan efter att få uppfylla sina drömmar hamnar hon i en situation som för all framtid kommer att sätta spår i familjemedlemmarna. Ett nät av lögner och tystnad vävs runt sanningen om varför Emm lämnar sin familj och fyraårige son ...

  Och det kom ett par tårar när vi slog igen boken, dels för att den är så otroligt välskriven, dels för att det är enkelt att finna igenkänning hos alla karaktärer. I den här boken finns inga skurkar eller hjältar, alla karaktärer är otroligt mänskliga med sina egna styrkor och svagheter. Vi slits mellan att tycka om och bli arga på karaktärerna. Precis som när vi läste Flickorna tidigare i jul är det underbart med en bok där huvudpersonerna får visa alla mänskliga egenskaper, även de som smärtar och sårar.
  Boken rekommenderas till er som vill läsa om: mörka familjehemligheter, kvinnor som gör vad de vill, vackra miljöbeskrivningar. Eller - alla borde läsa den! 👍
   
   Supersnippan är en

  Maj 2017
  Vissa böcker får en att längta efter varje möjlig lässtund och fast ögonen är trötta går det inte att sluta läsa, för man måste ju få veta hur det går! Det här är en sådan bok - jag är fångad från första sidan och vill inte att den ska ta slut! Den här boken förtjänar en plats på en bestsäljande lista! En berättelse av Eva Stilling, som griper tag och berör på flera sätt - läs den! Lena Lindeli på FB
   
  Tack för en fantastisk roman! Förutom läsupplevelsen har den stimulerat till en för mig angelägen diskussion vid middagsbordet om sanningens vara eller inte vara i livet, familjehemligheter osv. Jag förstår inte varför denna roman inte lyfts fram mer i media. Det är något av det bästa jag läst på flera år. Maritha Svenningson 

  Mars/April 2017
  Wow Eva! Nu har jag precis läst ut din bok. Sträckläst. Jag läser mycket. Massor. Det här var bland det bästa jag läst på mycket länge! Hatten av! Längtar till nästa bok. Tänk att vi har så fina talanger i lilla Mariefred! Anette Schilling

  Nu har jag läst din bok! Spännande läsning, verkligen! Jag kunde inte släppa den utan sträckläste den en lördag. Huvudpersonen ger verkligen läsaren ambivalenta känslor, irritation, empati och samtidigt identifikation. Jag kan bara rekommendera den. Helena Hammarqvist

  Tack snälla Eva för fantastisk läsning. Jag tyckte nästan varenda sekund av läsandet var intressant och stundom väldigt spännande. Du måste skriva mer! Jag verkligen gillar Emm/Maria. Skulle vilja följa henne när hon återvänder till Tobago. Lena Magnegård

  Januari/Februari 2017
  Hej. Tack för en omtumlande och intensiv lässtund. Svårt att inte sträckläsa. Mycket läsvärd och ger många anledningar till efter-tankar om hur vi fungerar med våra olika rädslor. Nils Olof Engdahl 
   
  Nu är den utläst, och vilken bra bok du har skrivit! Så oerhört bra driv i denna annorlunda historia. Med sina starka karaktärer lämnar den spår och jag kommer definitivt tala om "henne".
  ​Mony Alderbrandt
   
  November/December 2016
  Eva! Idag har jag umgåtts med Emm och Joel. Sträckläst som besatt. Tack för läsupplevelsen! Vilken fantastisk bok du har skrivit! Tur att hotet om Bandhagen tog skruv!  Ellen Freider
   
  Din bok “Om henne talar vi inte” är jättebra. Välskriven, lättläst och inga floskler … Rak kommunikation. Det gillar jag. G-M M
   
  Jag vill passa på och tacka för en fin läsupplevesle. Din bok har bade ett språk och en berättelse som jag berörs av – den tog bara alldeles för fort slut. Carina Persson 
   
   Vilken bladvändare! Jag sitter på tåget och vill inte gå av. Längtar redan till hemresan. Vilket genialiskt grepp att hon köper ett hus fullt av “död”.  Och att du visar att människor behöver ta steg mot förändring på sitt eget sätt, att det alltid finns hopp och att människor inte är svart/vita utan komplexa och månbottnade. Det är det livet handlar om. Kärlek! Filippa Freed
   
  Hej! Jag har precis läst din roman! Jag tycker mycket om den. Annorlunda på ett bra sätt. Mycket nerv hela tiden. Grattis till en mycket spännande och känslostark roman! Tack!  Jan Elmquist
   
  Hej Eva! Jag vill bara säga att jag gillade din bok. Imponerad över hur du lyckats få till intrigen och hur du presenterat den. Spännande läsning, som en deckare utan ett (kriminellt) brott. Många fina detaljer. Trovärdiga och målande miljöbeskrivningar. Med mera. Ingela Tykesson
   
  Det är väldigt spännande! Och läskigt! Längtar till jag ska gå och lägga mig så jag får läsa! Elisabeth Flodin
   
  Eva, jag ÄLSKAR Om henne talar vi inte. Du målar varje sida med dina ord, för mig bort till platser, dofter, miljöer jag aldrig drömt om att få uppleva. Jag hör det dina personer säger, känner deras andetag, förnimmer smärtan, det kuvade... Men också humor!! Skrattet som lyser bakom hatet, sorgen, det outsagda. Oförutsedda vägar tar mig runt i ett persongalleri som puttrar av ångest men också av kärlek.  Jag vill vara DÄR!! Hålla om dem, säga till dem att SKÄRPA sig, klappa till dem på KÄFTEN!! Jag kan, VILL läsa den om och om igen!! Får aldrig nog ... och något nytt tänkvärt uppstår varje läsning. Så många bottnar, så mycket liv, så mycket tystnad ...  TACK!! Skriv fler om Emm och Joel!!! Snart!!! SNÄLLA!!!??! Jag längtar efter dem. Varma kramar Kerstin Rosling

  Det finns en lång historia bakom kursen 5 nycklar till lusten att skriva.  Jag fick för ett par år sedan för mig att jag skulle satsa på att utveckla skrivarkurser "on line". Det verkade modernt.  Och smart. Jag köpte en on line-utbildning i hur man bygger och säljer on line-kurser. Jag betalade dyrt för en portal (förstås nödvändig för att kunna lansera och administrera kurserna). Jag skrev manus, spelade in filmer och gjorde arbetsmaterial. Men längs vägen (en jävla lång väg!) kom jag på att det här med att "kränga kurser" och investera sin själ i att konkurrera med alla andra skrivar-kurser on line kändes ganska, nej till och med väldigt, själlöst. 


  Men frågan från delltagare på andra skrivarkurser (i verkligheten) återkom: "Hur håller jag mitt skrivande vid liv?"  Och alla mina faktablad, övningar och bilder fanns ju kvar. Så nu blir det en gammaldags kurs istället.  Lite som de klassiska brevkurserna från Hermods, men via mejl, utan så mycket teknik. Mer "old school", men förhoppningsvis lika påfyllande.


  Vill du vara med?

  Det finns en lång historia bakom kursen 5 nycklar till lusten att skriva.  Jag fick för ett par år sedan för mig att jag skulle satsa på att utveckla skrivarkurser "on line". Det verkade modernt.  Och smart. Jag köpte en on line-utbildning i hur man bygger och säljer on line-kurser. Jag betalade dyrt för en portal (förstås nödvändig för att kunna lansera och administrera kurserna). Jag skrev manus, spelade in filmer och gjorde arbetsmaterial. Men längs vägen (en jävla lång väg!) kom jag på att det här med att "kränga kurser" och investera sin själ i att konkurrera med alla andra skrivar-kurser on line kändes ganska, nej till och med väldigt, själlöst. 


  Men frågan från delltagare på andra skrivarkurser (i verkligheten) återkom: "Hur håller jag mitt skrivande vid liv?"  Och alla mina faktablad, övningar och bilder fanns ju kvar. Så nu blir det en gammaldags kurs istället.  Lite som de klassiska brevkurserna från Hermods, men via mejl, utan så mycket teknik. Mer "old school", men förhoppningsvis lika påfyllande.


  Vill du vara med?


  • Skrivarkurser för privatpersoner, föreningar och arbetslatser.


  • Fortbildningar/utbildningar i kreativt skrivande som verktyg för till exempel pedagoger, terapeuter, redaktörer, processledare.


  • Skrivcoachning och lektörssläsning för dig som skriver sköntlitterärt och vill  ta ditt skrivande vidare.
   • Författarbesök som kan handla både om läsande och skrivande. 
   RUBRIK

   Lust och inspiration 

   Kreativt skrivande
   - med språket som nyckel   Lust och utforskande är alltid viktigast, oavsett om jag håller skrivarkurser, bearbetar texter eller fortbildar andra som vill använda kreativt skrivande som verktyg


   Skrivande och talande som verktyg och det jag brinner för allra mest är s- både för individer och grupper.
   Hitta mig

   Eva Stilling - Mellan raderna

   Källslättten 14

   647 91 Mariefred


   eva.stilling@mellanraderna.se

   070-270 63 23

   Eva Stilling - Mellan raderna